Choď na obsah Choď na menu
 


ÚVZ: Chrípka sa dala na ústup, chorých je o tretinu menej

9. 3. 2013

 V uplynulom kalendárnom týždni malo chrípku 9 533 ľudí, čo je oproti minulému týždňu pokles chorobnosti o 32,1 percenta. Agentúru SITA o tom informoval Odbor epidemiológie z Úradu verejného zdravotníctva SR. Najvyššiu chorobnosť Úrad verejného zdravotníctva zaznamenal v Nitrianskom kraji, najnižšiu v Košickom. Chrípka najviac trápila deti vo veku od šesť do štrnásť rokov.

Chorobnosť na chrípku za posledný týždeň predstavuje 15,1 percenta z celkového počtu 62 979 hlásených ochorení na akútne respiračné ochorenia (ARO). Oproti minulému týždňu chorobnosť na ARO klesla o 20,1 percenta. Komplikovaný priebeh ochorenia zaznamenali lekári u 1 665 pacientov, medzi najčastejšie komplikácie patrili sinusitídy, potom pneumónie a otitídy. Ochorenie hlásilo 65 percent lekárov pre deti a dorast a 59 percent lekárov pre dospelých.

Pre vysoký počet chorých detí zatvárali slovenské školy a škôlky aj v tomto týždni. Voľno mali škôlkari v 17 materských školách. Pre vysokú chorobnosť detí v tomto týždni na Slovensku zatvorili aj 13 základných škôl.

V tomto týždni na Úrade verejného zdravotníctva evidujú aj 29 prípadov ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI), najviac prípadov sa vyskytlo v Prešovskom kraji, kde ochorelo 11 ľudí. Päť prípadov zaznamenali v Banskobystrickom kraji a štyri Žilinskom kraji. Po tri prípady v Trnavskom a Žilinskom kraji, dva prípady v Trenčianskom kraji a jeden v Nitrianskom kraji. Od začiatku chrípkovej sezóny 2012/2013 bolo nahlásených 190 prípadov SARI, z toho 19 pacienti ochoreniu podľahli.